Početak > Društvo, Porodica, Zdravlje, Život > Veza trizomije i Nacističke doktrine

Veza trizomije i Nacističke doktrine

20. decembra 2011. Postavite komentar Go to comments

Kada je Nacional Socijalistička Nemačka Radnička Partija (NSDAP) došla na vlast i zadobila apsolutnu kontrolu nad Vajmarskom Nemačkom, jedan od ciljeva je bio čistota nemačkog naroda, kako iskorinjevanjem drugih (manje vrednih naroda) tako i jačanjem i pročišćenjem samih Nemaca. Tako su svi nepoželjni elementi u doktrini o čistoj rasi postali nepoželjni u Nemačkoj, kao što su homoseksualci, politički „zastraneli elementi“, ili fanatični „religiozni“ ljudi. Zato se komunisti i LGPT bili slani u logore na prevaspitavanje, a crkve su bile pod konstantnim pritiskom da svoje vernike ubeđuju u ideje o čistoći rase.

Ali, nove vlasti su najrigoroznije bile prema ljudima ometenim u razvoju. Svi koji su imali neki oblik Daunovog sindroma, mongoloidi, idioti, debili… bili su otimani od svojih roditelja, i pod objašnjenjem da ih šalju u sanatorijume, likvidirani su po kratkom postupku. Hitler je objašnjavao da su takve osobe, uglavnom deca, bile samo teret za budžet države.

Zašto ovo pominjem?

Današnje trudnice u Srbiji su u obavezi da urade skrining (pregled) na potencijalnu opasnost da dete koje treba da se rodi ne boluje od Daunovog sindroma. Ustvari otkrivanjem genetskog koda, došlo se do zaključka da utrostručavanje hromozoma 13, 18 ili 21, (normalno je da ih ima dva, ali genetskim poremećajem može postojati tri) dolazi do ispoljavanja Daunovog sindroma tj umna i fizička zaostalost deteta. Ovaj skrining još uvek nije 100% tačan, ali je prvi signal da bi se obavio pregled plodove vode kod trudnice oko 3 meseca trudnoće na ćelije koje nose ovaj genetski poremećaj, a koji se zove amniocenteza.

Ovo se sve preduzima da bi žena rodila zdravo dete i tako smanjila opasnost da plod možda nosi neku genetsku anomaliju.

A šta ako se pokaže da je plod oboleo od trizomije i da će se dete roditi sa Daunovim sindromom. Tada se trudnica šalje u savetovalište gde se odlučuje da li da izvrši pobačaj ili rodi takvo dete.

Znamo iz života da takva deca ne žive duže od 17-18 godina i da su vrlo zavisna od roditelja. Drugim rečima samo su teret i roditeljima i društvu u celini.

Hitlerovu metodu svi osuđujemo i zovemo je genocidom prema sopstvenom narodu, ali zato ovaj najnoviji skrining pozdravljamo kao napredak nauke. Da li je možda ista stvar u pitanju, samo u drugačijem vremenskom razdoblju?

Pa nije – naravno.

Današnjim trudnicama se daje za pravo izbora, roditi ili ne roditi. Ovo je ipak prevencija, želja da se ova anomalija iskoreni, kao što je čovek iskorenio kugu, velike boginje, dečiju paralizu. Barem u naprednom delu sveta gde je zdravstvo na višem nivou.

Moja supruga je rodila 6-toro dece i nismo radili skrining. Svi su, hvala Bogu zdravi i pravi. Ali, gledam na TV jednu američku porodicu, gde majka ima 6-toro dece od koji je 5-toro sa Daunovim sindromom. Muž ju je napustio a njoj je pretila opasnost da joj oduzmu kuću i izbace na ulicu.

Pošto je pregled (skrining) dosta netačan i služi kao smernica, mnoge trudnice se vrlo uznemire ako im se pokaže da postoji mogućnost da je dete obolelo od Daunovog sindroma. To je veliki stres za kojim sledi još dve – tri nedelje iščekivanja rezultata sa drugog pregleda (amniocenteza).

Nije danas lako biti roditelj. Davno su prošla vremena kada su žene radile po kući do zadnjeg dana i  porađale se u štali. Žene su danas mnogo više izložene stresovima i bombardovane raznim informacijama, da je pravi podvig ostati u drugom stanju i kasnije odgajati decu.

Ali, priroda, ljubav i instinkt rade svoj posao savršeno i pored sve moderne tehnologije koja nam stoji na raspolaganju.

Advertisements
 1. 22. decembra 2011. u 23:30

  Alex, imam drugaricu kojoj su sumljali da ima nekih nepravilnosti na tom pregledu, žena je proživela pakao dok nijsu ustanovili da je sve ok. Ipak, dobro je znati da će verovatno biti sve u redu.
  Verujem da je teško danas rađati i gajiti decu, iz mnooogo razloga. Ali priroda, kao što kažeš, ipak još uvek pobeđuje 🙂
  Alex, ti si se pokazao kao pravi heroj po tom pitanju, svaka čast 🙂 🙂 🙂

  • 23. decembra 2011. u 21:48

   Breskvice, ovaj post nisam napisao bez razloga. To je nešto novo što se sprovodi pri pregledu trudnica da rode zdravo dete. Mislim da je to dobro u iskorenjivanju Daunove anomalije, ali kao što kažeš za svoju drugaricu, zbog nesavršenosti skrininga (kolor dopler) mnoge prolaze kroz pravi „pakao“ i sumnju. To se evo sada dešava i mojoj kćerki. Hvala Bogu, drugi pregled, onaj gde se pregleda plodova voda je pokazala da je sve u redu.
   Moram da priznam, posle svega što sam prošao zajedno sa svojom suprugom, i još uvek prolazim, da uzgoj dece danas nije ni malo laka stvar. Pa često i nagrada za uloženi trud i ljubav ne bude uvek uzvraćena onako kako mi mislimo da treba.
   Ali to je tema za novi blog 🙂

   • 24. decembra 2011. u 23:34

    Alex, radujem se lepim vestima, čeka te u novoj godini velika sreća. Baš mi je drago. Uživaj sa svojim najmilijima 🙂

    • 26. decembra 2011. u 11:37

     Hvala Breskvice, nova godina… nova dešavanja 🙂

 2. 24. decembra 2011. u 14:48

  Prolazimo kroz isto Alex. Sve u svemu, posle silnim pregleda, i kod moje ćerke je sve u redu, mada, vidim, još uvek se rada dosta dece sa Daunovim sindromom. Znam, isto tako, ako se školuju, ova deca mogu dosta toga da savladaju i čak rade na odredjenim radnim mestima.

  No, daleko bilo i ne daj bože nikome bolesno dete:

  Čestitam ti budući deko, neka je sa srećom! 🙂

  • 24. decembra 2011. u 15:31

   Dudo ja ne znam kada je počeo taj test na Daunov sindrom, ali kad su se moja deca rađala, a najmlađa ima 14 godina, toga nije bilo. Sada je moja kćerka doživela stres kada su joj rekli da ima 1:80 šanse da bude, ali naknadna istraživanja su pokazala da je „uzbuna“ bila lažna.
   Ne znam zašto me je to podsetilo na Doktrinu Čiste Rase, premda nema veze sa tim, ali eto šlagvorta nekim blogerima koji vole „teoriju zavere“, da razviju temu 😉
   Ako me pamćenje dobro služi, moja kćerka bi trebalo da je prva, pa onda tvoja.
   Neka im je obema sa srećom, a i nama sa svima njima. Kažu život se promeni iz temelja… 😀
   Jedva čekam da vidim 😉 🙂

 3. 25. decembra 2011. u 12:28

  Potpuno te razumem, jer sam i ja prolazila kroz sve to, kao i moja ćerka koja je OPASNA trtadžija i paničar. Stalno moramo da je smirujemo i pored literature za trudnice, koju neprestano čita!
  No, kako smo videli i na ultrazvuku, beba (dečkonja) izgleda normalno, ima sve prstiće, sisa palac, lebdi u svom „kosmosu“ prevrće se i zaista, uživa.
  A mi ćemo, kada ugleda svetlost dana. Daćemo sve od sebe, da joj, posle šoka, izlaskom na ovaj svet, olakšamo, ljubavlju i nežnošću.
  Tvoja ćerka je prva, zatim moja, početkom juna!

  SREĆAN BOŽIĆ, još jednom, LJUBAV, ZDRAVLJE I BLAGOSTANJE! 🙂

 1. 20. decembra 2011. u 02:19

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: