Početak > Ekonomija, Sećanja > Pravo na rad

Pravo na rad


Mislim da svet zaista nije pravedan prema nama. Uopšte ne uzima u obzir interese naše zemlje, ne dozvoljava nam da se uključimo u tržišnu trku, koja je pokretački generator demokratskog sveta kakvog ga danas poznajemo. Svako treba da proizvodi robu koja najbolje odražava njegove sposobnosti i sa tom robom bude konkurentan na ekonomskom tržištu. Zašto se nama oduzima pravo da radimo ono što najbolje znamo?

Idejni tvorac Srpskog Ekonomskog Čuda i jedan od viđenijih privrednika

Da bi smo videli šta je to što Srbija najbolje ume da radi, pogledaćemo malo u prošlost. Sećamo se poslednjeg srpskog komunističkog predsednika, Slobodana Miloševića, koji je eksplicitno rekao pred raspad SFRJ, „Ako ne umemo da radimo, umemo da ratujemo!“, i time dao smernice kojima će Srbija ići u narednih desetak godina.

Pošto nam je najviši predstavnik tadašnje vlasti lepo objasnio šta nama najviše leži, mnogi su ga poslušali i oformili sopstvene mini kompanije koje će se baviti baš ovom profitabilnom delatnošću. Pomoć u logistici, alatu i novcu su te kompanije dobile direktno od Srbije.

Kao i svaka uspešna kompanija, i ove naše kompanije, teže da se što više razviju na domaćem ali i na tržištima regiona. Sa osmehom na usnama i cvećem koje su bacali razdragani građani pred alatke naše ekonomije, vredni radnici su krenuli da šire naše ideje i radno umeće. Počele su da se osećaju posledice uspešnosti našeg političkog i ekonomskog menadžmenta i sve je izgledalo kao svetla budućnost.

I kao što mnoge kompanije propadaju zbog lošeg menadžmenta u surovoj svetskoj tržišnoj utakmici, tako je i naša firma propala i otišla u stečaj. Tržište u regionu su zauzele multinacionalne kompanije sa namerom da ostanu tu dugi niz godina. Poverioci su došli po svoje, traže izjave našeg parlamenta, traže odštetu za loše vođen posao, traže da se vrate krediti koje smo uzeli.

Pošto je naša Srbija trenutno u stečaju, mi pokušavamo da pronađemo alternativne poslove koje bi smo radili, ali, kako je lepo rekao naš ex-predsednik, „…ne umemo da radimo, umemo da ratujemo…“, teško je sada se preorjentisati na neku drugu delatnost. Ostaju nam jadikovke kako smo bili uspešno preduzeće u prošlosti. Koliko je samo udarnika dalo svoj život za ciljeve naše ekonomije! Koliko smo samo medalja rada podelili zaslužnim pregaocima! Koliko stanova, novčanih nagrada, društvenih položaja je bila nagrada najboljim među nama! Sve je to sada prošlost i zato je svet nepravedan prema nama što nas ne pusti da radimo ono što najbolje znamo.

– – –

Advertisements
 1. 14. aprila 2010. u 20:34

  Eh, tako ti je to, druže moj, ovde kod nas! Pa zar nismo mi nebeski, ratnički narod, kako bi moglo drugačije! Istorija, tradicija, čast i obraz – zar to da pogazimo 😦

  • Alex
   14. aprila 2010. u 22:01

   Eh Marjane, recimo to ovako.
   Nebeski narod. Pre bih rekao narod koji glorifikuje smrt i zagrobni život, što nema veze sa hrišćanstvom. Jedino mi imamo 4 zadušnica godišnje, plus pobusni ponedeljak, pa onda 3 dana, 7 dana itd. A da ne pominjem iznošenje hrane na groblja…
   Ratnički narod. Mislim – narod zaustavljen u razvoju. Da li zbog Turaka, ali mi se ponašamo kao većina evropskih zemalja u 18 veku. Danas zemlje dominiraju drugim zemljama tehnološkim razvojem, a ne vojnim.

 2. 14. aprila 2010. u 23:26

  Prošle devedesete a mi se još uvek samo „jebemo“. U tri lepe da se nose svi političari. Pa kad vidim ko nam sve vodi zemlju, nije ni čudo kako živimo. Šta tek drugi da kažu o nama! 😕

  • Alex
   15. aprila 2010. u 09:59

   Dudice, nisu tekstovi tu da bi se mi nervirali. Ti i ja i još po neko na ovim blogovima zna kako je bilo i kroz šta smo prošli. Ali ima mnoštvo novih klinaca koji ne znaju ništa o tome. S druge strane gomila „patriotskih“ tekstova koji opravdavaju protekla vremena se mogu naći baš na ovim blogovima. E, zbog njih i dece koja čitaju te „patriote“, ja dajem stvarne tekstove iz stvarnog života koji se stvarno dešavao tada. Opet, svi koji su vodili politiku tada, i danas su u vlasti, a od njih nam zavisi budućnost i posao za nešu decu. Neka naša deca znaju ko su ti ljudi, pa makar i kroz ove priče.
   Opet kažem, ako samo jedan omladinac pročita i zamisli se, ja sam zadovoljan. A i komentari na tekstove doprinose tome.
   Zato, osmeh, i idemo dalje. No man island. 🙂

 3. 15. aprila 2010. u 07:25

  Politika nam je došla glave. Pesme su odličan izbor!

  • Alex
   15. aprila 2010. u 10:02

   Ti Breskvice ovih dana nisi merodavna da daješ komentare 😉 . Ti si sad u „sedmom nebu“ zbog Balaševićevog flma.
   Šalim se, ali zaista očekujem iscrpan izveštaj sa premijere. Juče je bilo na TV-u i izgleda super 🙂

 4. 15. aprila 2010. u 17:53

  Nismo znali ni da ratujemo. Reci mi samo u kom ratu smo to pobedili ? Sve bitke i ratove koje smo vodili smo izgubili.

  • Alex
   15. aprila 2010. u 20:55

   Eh, Exxx, kako smo radili dobro smo i prošli. Iz priloženog se vidi koliko smo bili „mudri“ kao narod. 😉

 5. 16. aprila 2010. u 14:15

  Tvoji tekstovi mi stvarno nekada pomazu kod probavnog sistema, kapito? 😉

  • Alex
   17. aprila 2010. u 12:08

   Zelenče, tek sad krećem sa serijalom „svaki petak – pazi metak“, dobićeš opaaasan proliv 😆

 6. 24. aprila 2010. u 18:03

  Surova realnost. Ja se trudim da pobegnem od nje. Necu da vidim, necu da ucestvujem. Bas nedavno citam neku knjigu jednog amerikanca „Covek i decak“ i citam kako covek koji iznajmljuje stan i ima malog sina kog izdrzava ostaje bez posla. Ja se tu prepadnem – KRAJ SVETA! Sta ce jadan sad! Kad (zaboravih da je to Amerika) coveka zovu na drugi i bolji posao odmah… Eh, kod nas bi mogao da se obesi.

  • Alex
   24. aprila 2010. u 20:07

   Ne vredi Breskvice. Ne treba bežati od života jer će te on kad tad stići. A teže će ti biti ako te šopi iza leđa nego ako ga vidiš dok se prikarda 🙂

 1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: