Početak > Mitologija > Mitologija: Alav čovek

Mitologija: Alav čovek


Radi malo razonode na mojim stranicama napisaću nešto o nekim rečima koje svakodnevno koristimo a retko znamo kako su nastale.

Prenosim izvod iz „Srpskog – Mitološkog rečnika“, izdatog u Biblioteci Sinteze Nolit 1970 godine. Ceo rečnik možete skinuti OVDE.

– – –

АЛОВИТИ ЉУДИ. — По једном веровању, дете рођено у материчиној кошуљици постаје аловито, по другом, оно се рађа парењем але и жене: добије под пазусима невидљива крилца. По трећем веровању, опет, ала се увуче у човека, па га гони да много једе, да би се и она нахранила. Такав човек постаје прождрљив („алапљив“), јер је: „у њему зинула ала“. Својим дахом ала може да убије човека, а ако остане жив, онда постане аловит, добије необично велику снагу. По предању, и велики жупан Немања био је аловит, снажан и прождрљив као ала. Непромишљен и брзоплет човек је аламуња. Аловите људе пушка не убија, осим оне која је напуњена сребром и златом. Алосани људи постају видовити. Они су бледи, сухи, беле браде, и дугих ноката. Они, као и але, предводе градобитне облаке, али их не наводе на потес свога села, него на туђ. Када наиђу облаци, аловит човек падне у занос, из њега изиђе ала или његова душа и одлети пред облаке. Прича се да је у неком селу био аловит човек необично високог раста, дуге браде и бркова, сух и коштуњав у лицу. Када је било лепо време, он је радио своје послове као и други људи, а чим би се наоблачило, затворио би врата на кући и капке на прозорима, па би у заносу остајао сам за све време грмљавине. Казује се да је боловао од падавице.

Advertisements
Kategorije:Mitologija Oznake:
  1. Nema komentara.
  1. No trackbacks yet.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: